Andelen resenärer med färdtjänst och sjukresor som är över 80 år, har ökat från 42 procent till 54 procent sedan 2014. De är dessutom nöjdare med både resan och bemötandet. Samtidigt finns det stora möjligheter till förbättring, samordning och hantering hos kommuner och regioner. Det framgår av årsrapporten från Svensk Kollektivtrafik med resultat från Anbaro, barometern för anropsstyrd trafik. Denna gång med tioårsfokus.
Tittar man ut över landet ser man att vissa organisationer tappat i nöjdhet och spridningen mellan var resenärerna är som mest och minst nöjda har därför ökat över tid.
– De senaste åren har vi haft en ökande förarbrist i stora delar av landet och det har minskat möjligheten att ge resenärerna de resor de önskar, vilket sannolikt har påverkat resultaten negativt, säger Mattias Andersson branschexpert på Svensk Kollektivtrafik och ansvarig för Anbaro.
En annan trend är att andelen resor som bokas samma dag som avresa har minskat. Resorna bokas med längre framförhållning vilket ger underlag för att förbättra samplanering och fordonsförsörjning.
– Samordningen av resorna är faktiskt sämre idag än för tio år sedan, samtidigt som vi har bättre förutsättningar än någonsin för bättre samordning av de olika resorna och därmed hög potential för kostnadseffektivitet. Vi har tid att planera resorna bättre, konstaterar Mattias Andersson.
Källa: Svensk Kollektivtrafik.