Enligt Transportföretagens analys om tillståndet för de statliga vägarna, som nu presenteras för femte året i följd, går utvecklingen för första gången åt rätt håll. Andelen vägar som är i mycket dåligt skick har på fyra år minskat från 13 till 10 procent, och totalt sett är nu 22 procent av landets vägnät i dåligt eller mycket dåligt skick, jämfört med 26 procent 2020. Den negativa trenden för högtrafikerade vägar har bromsats, men stora skillnader mellan länen kvarstår. Särskilt utstickande är Jämtland och Dalarna med en hög andel vägar i mycket dåligt skick (20,5 och 16,4 procent), medan motsvarande siffror i Östergötland och Uppsala län bara är 2,7 och 3,8 procent.
– Det är glädjande att vi efter flera års negativ utveckling nu ser konkreta förbättringar i vägnätets skick. Det är en förutsättning för transportflöden utan störningar, men också för trafiksäkerheten. Men det är fortfarande stor skillnad mellan olika delar av landet och vi är ur den aspekten ett delat land, säger Marcus Dahlsten, vd på Transportföretagen.
Regeringens planerade budgetökning uppgår till 354 miljarder kronor för drift, underhåll och reinvesteringar av statliga vägar i den nationella infrastrukturplanen 2026–2037. Det är ett tillskott på 157 miljarder jämfört med innevarande planperiod. Nyligen presenterades också ett tillskott på ytterligare 500 miljoner kronor för till vägunderhåll i regeringens vårändringsbudget.
Källa: Sveriges Bussföretag.