TV4 har granskat brottsligheten bland taxichaufförer och konstaterat att det under perioden januari 2019 till augusti 2020 kom in närmare 30 000 anmälningar från Polisen till Transporstyrelsen där taxichaufförer gjort sig skyldiga till brott. Bara 511 förare fick sin taxiförarlegitimation återkallad. Granskningen avslöjade att våld mot familjemedlemmar inte bedöms lika hårt som våld mot okända när straffade chaufförer överklagar till kammarrätt och Högsta förvaltningsdomstolen. Där återfår de ofta sin legitimation och kommer undan med en varning. Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är bekymrad över att människor som åker taxi inte ska kunna känna sig trygga och sa till TV4 att han är öppen för en skärpning av lagen.
Granskningen gör även Svenska Taxiförbundet bekymrade.
”Människor som bedöms som en säkerhetsrisk ska inte köra taxi. Det är oacceptabelt. Tyvärr är det en fråga som de seriösa taxiföretagarna inte kan klara på egen hand. Vi behöver politiska initiativ,” skriver förbundet i ett pressmeddelande och menar att det behövs en tillsyn värd namnet.
”Svenska Taxiförbundet har i många år uppvaktat representanter för regeringen, riksdagsmän, tjänstemän på näringsdepartementet och Polisen i frågan utan framgång. På inrikesminister Mikael Dambergs bord ligger för närvarande en skrivelse där vi beskriver taxis situation med svarttaxi, fusk med redovisning och bidrag och kopplingar till grövre kriminalitet. Förbundets begäran till inrikesministern har ett tydligt budskap: Ge Polisen i uppdrag att skärpa och prioritera tillsynen av taxibranschen”, står det vidare i pressmeddelandet.