Sedan 2020 har Skatteverket genomfört omkring 470 utredningar av taxiföretag. Fler än åtta av tio företag har fått höjd skatt eftersom de gjort sig skyldiga till fel. Den sammanlagda skattehöjningen uppgår till 76 miljoner kronor.
Trots strängare regelverk och bättre kontrollmöjligheter är det fortfarande många som gör fel eller fuskar i taxibranschen.
De vanligaste felen är oredovisade löner och inkomster. Det finns även felaktigheter på kostnadssidan, förutom privata kostnader förekommer påhittade kostnader. Det är inte heller ovanligt att löneunderlag är bristfälliga eller saknas, samt att underlag för betalningar i bilen, som ska redovisas på förarnivå, saknas.
Både plattformsföretag och traditionella taxiföretag gör fel.
-Däremot är det vanligare att momsen inte blir korrekt redovisad vid förmedling av taxiresor via utländska appföretag, säger Christina Ahlström, samordnare av taxikontrollen på Skatteverket.
Införandet av redovisningscentraler 2017 har inneburit att skattefelet har minskat. Skatteverket gjorde en effektutvärdering 2021 som visade att de redovisade inkomsterna i branschen ökade med drygt sex miljarder kronor för perioden 2017-2019. Redovisningscentralerna har även lett till väsentligt förbättrade kontrollmöjligheter för Skatteverket.
- Inkörda belopp och uppgifter om chaufförer kan jämföras mot redovisad försäljning och deklarerade löner samt annan information. Vi kan leta efter avvikelser och onormala händelser, då hittar vi företag som undanhåller skatt genom att inte registrera inkomsterna i taxametern, säger Christina Ahlström.
Källa: Skatteverket.