Moderata riksdagsledamoten Saila Quicklund har vid två tillfällen bjudit in till seminarium i riksdagen för att belysa och diskutera problemet med svarttaxi. Nyligen arrangerades det andra seminariet tillsammans med Svenska Taxiförbundet.
-Jag har följt det här med svarttaxi och att man till och med annonserar om det. För mig är det anmärkningsvärt att det sker så öppet, menar Saila Quicklund, som ser många faror med att svarttaxi breder ut sig.
-Det handlar om säkerheten för de som åker, det handlar om ett stort skattebortfall, det hotar den seriösa taxiverksamheten och den samhällsservice den står för.
Till det andra seminariet hade hon även bjudit in representanter för Luleå Taxi som på sitt eget sätt bekämpat svarttaxi genom hemliga operationer vilket har lett till att 13 personer har kunnat lagföras.
-Det är oerhört modigt gjort av dem, men det är egentligen ingenting som privatpersoner ska behöva ägna sig åt, det ska skötas av polisen. Det finns också goda exempel på hur polisen arbetat mot svarttaxi.
Saila Quicklund har fått bra respons från sina politikerkollegor i riksdagen, även om det bara var en handfull av dem som deltog vid det senaste seminariet.
-Det berodde på att det arrangeras så många seminarier här i riksdagen, och konkurrensen är hård. Men inbjudan gick ut till alla partier och alla tjänstemän, vilket innebär att problemet uppmärksammas. I efterhand har jag skrivit på sociala medier om seminariet och det har gett många kommentarer.
Kan det resultera i konkreta åtgärder som lagändringar för att få stopp på svarttaxis utbredning?
-Om det behövs förändringar i lagen så är det något vi får titta på, svarar Saila Quicklund som utöver att vara riksdagspolitiker även sitter i Polismyndighetens insynsråd.
Planen är att hon kommer att arrangera fler riksdagsseminarier för att uppmärksamma problemet med svarttaxi.
Mikael Hjorth, koncernchef för Luleå Taxi, och föraren Christer Lampinen, var med på seminariet och fick ge en verklighetsskildring av hur svarttaxi agerar, och hur de bekämpar verksamheten genom att åka med svarttaxiförare, dokumentera och polisanmäla.
-Reaktionerna vara bara positiva, särskilt Noa (Polisens nationella operativa avdelning) uppskattade kreativiteten i vårt arbete, och det känns bra. Även politikerna som deltog gillade det de hörde. Vad jag förstod så stämmer det vi berättade om överens med deras uppfattning om svarttaxi, säger Mikael Hjorth.
Stärker reaktionerna som ni fick er att fortsatta arbete mot svarttaxi?
-Absolut! Det kändes bra att få komma ut och prata inför professionella åhörare, som förstår vad svarttaxi är för något och varför det måste bekämpas.